Förlora vänner när man förlorat barn

Efter att Ronja dog googlade jag om andra i sorg efter att ha förlorat sitt barn. Många berättade om hur de förlorade vänner och kände sig ensamma. Att vännerna bara fanns där i början och sedan var det många som försvann när tiden gick. Att de inte förstod och den sörjande kände sig ensam. Jag trodde inte det skulle inträffa, men jag kunde inte låta bli att undra om det kunde bli så för mig eftersom det hänt så många andra.

Men precis som jag trodde finns det ingen som tagit avstånd, ingen som försvunnit eller inte vågat ta kontakt med mig. Tvärt om, jag har alldeles underbara vänner som finns för mig, dygnet runt. Har även fått nya vänner som jag tidigare bara kände till men inte riktigt umgåtts med. Jag är otroligt tacksam över mina fina vänner, nya som gamla ?

Om jag skulle gissa på vad som är viktigt att göra i sådan här situation för att inte bli ensam är det nog att vara öppen. Att våga prata, både om sin sorg men även om annat. Jag vill ju finnas för mina vänner också och även om de kan tycka deras problem är små i jämförelse så vill jag gärna lyssna. Givetvis påverkar också vilka vänner man har, men jag tror också det är viktigt att själv bidra till relationen med vännerna. Om jag en kväll är ledsen och önskar att prata med en vän kan jag inte räkna med att någon ringer just då, utan det är upp till mig också att ringa om jag behöver prata. Man kan inte vara bitter och tro att vännerna hela tiden skall ringa, de vet ju inte alltid när man mår dåligt och deras liv går ju givetvis vidare också. Det får man inte glömma! Bara för att mitt liv stannat upp för ett slag kan jag inte begära att alla andras liv ska stanna upp, det vill jag inte heller.

Jag förstår att allas sorg är olika och man har olika behov, så givetvis kan andra i sorg tänka annorlunda än mig och kan ha mist vänner. Så om någon vän till en sörjande läser detta hoppas jag ni finns där för din vän, sorgen och saknaden försvinner inte efter begravningen, den är konstant.

Sist vill jag igen skriva hur otroligt tacksam jag är över mina underbart fina vänner ? Jag älskar er!

  8 comments for “Förlora vänner när man förlorat barn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *